Holistische massage

Holistisch betekent "geheel, allesomvattend". Een mens is één geheel. Er is geen scheiding tussen lichaam en geest. Alles is met elkaar verbonden. Je kunt verschillende levensgebieden of facetten van jezelf onderscheiden zoals: de ervaring van je lichaam, je emoties, je gedachten, de interactie met de mensen om je heen en je spirituele instelling.

Dit alles staat met elkaar in verbinding en beïnvloedt elkaar voortdurend.

Is iets uit evenwicht, dan geeft het lichaam een signaal. Belangrijk is het leren herkennen van die signalen en daar dan aandacht aan te geven. Wanneer we dat niet doen, kan een signaal overgaan in een klacht.

Massagetherapie is niet gericht op ontspanning of om iets weg te nemen, maar heeft de intentie te laten zijn 'wat er is'. Massage brengt de aandacht weer naar het lichaam. We maken contact met ons lijf en zijn even uit het hoofd. Er is op dat moment ruimte om waar te nemen hoe spanning/ontspanning in je lichaam voelt.
Je wordt je weer bewust van de dingen die eerst on-bewust waren.

Massage is bij dit proces van onschatbare waarde, omdat het lichaam in staat is emoties en gevoelens op te slaan, vast te houden en weer los te laten. Door massage kun je hiermee in aanraking komen en kun je contact maken met waar het wezenlijk om gaat, wat je met jezelf aan het doen bent en wie je werkelijk bent.

 

Massages vanuit een holistische visie werken zo krachtig
omdat heel de mens wordt geraakt en aangeraakt.